Pleidooi voor meer spelletjes

Geef toe, beginnen over je Legokastelen op je 50, het klinkt bizar. Laat staan dat je verstoppertje speelt thuis of je Barbies elke dag andere kleertjes aantrekt.

Spelen klinkt kinderachtig en weinigen vinden het positief. Zonde eigenlijk, want heimelijk zou je best wel nog eens huppelend over straat willen lopen of touwtje springen of gaan knikkeren. De meesten onder ons hebben ook fijne herinneringen aan spelletjes uit onze kindertijd.

Jammer, want spelen houdt je alert en gezond. ”Niets stimuleert de hersenen meer dan spelen” stelt Stuart Brown, psychiater en klinisch onderzoeker, maar bovenal groot voorstander van spelen door volwassenen. Studies van zijn 'National Institute for play' tonen aan dat stoeien, dansen, springen en fantasie meer zijn dan plezier alleen. Genoeg spel in de jeugd zorgt voor gelukkige, succesvolle volwassenen -- en het blijven volhouden maakt ons slimmer op elke leeftijd.

Speel je gezond

De voordelen van spelen voor volwassenen zijn inmiddels uitgebreid onderzocht.

  1. Het is de snelste en leukste manier om stress, burn-out, angsten en neerslachtigheid te verhelpen.

  2. Spelen als volwassene geeft je frisse kinderlijke energie. Het helpt je beter om te gaan met de “serieuze” volwassenen wereld, negatieve gevoelens te verwerken. Je wordt creatiever.

  3. Door te spelen als volwassene leer je nieuwe kanten van jezelf kennen en ontwikkel je nieuwe interesses. Het stimuleert sociale interactie.

  4. Voel je vooral niet ongemakkelijk. Denk niet dat spelen voor kinderen is, en wij ons bezig moeten houden met serieuze zaken. Doe gewoon wat jij leuk vindt - of dat nu trampolinespringen is, kleien of zandkastelen bouwen. Om die reden is spelen – jezelf durven laten gaan – een geweldige boost voor je zelfvertrouwen.

Elke dag een speelkwartiertje

Probeer het zelf uit. Neem na een druk of een stressvol moment een speelpauze. Hoe je ze invult, kies je zelf. Alleen of met samen met anderen. Denk gewoon aan wat je als kind graag speelde en verzin iets in die aard.

Luidkeels meezingen en een dansje plegen op muziek van toen. Het kan.
Tikkertje op het werk, waarom niet?
Stoei, speel en zwaai rond met je(klein) kinderen. Superleuk en eigenlijk ook sport. Het is lopen, en lachen: zo train je meteen je buikspieren mee.
Ga op in je fantasie en maak iets leuk met een bouwdoos of eigen materiaal.

Voor wie inspiratie zoekt, google even “spellen voor volwassenen” en je zal zien dat de keuze oneindig is. Zo zijn er speelkaartjes (zie afbeelding) zoals die van Bureau Play, een Nederlands bedrijf dat spelproducten en diensten ontwikkelt voor  volwassenen. Je vindt talloze suggesties voor groepsspelletjes.

 

Laat dus Facebook , Twitter en Instagram even voor wat ze zijn. Je wordt er niet echt vrolijk van en ze nemen kostbare tijd. Laat  liever het kind in je los

Nu boeken?
www.legima.be/inschrijven
Online tips en tools bestellen?
www.legima.be/shop
of meer info vragen:
www.legima.be/contact