Succesvolle leiders; Elons of Yvons?

Als men in eerste instantie denkt aan succesvolle leiders dan denkt men wellicht aan Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg,… één voor één fantastische businessmen en ‘thriven’ doen ze, ontegensprekelijk, maar op welk vlak? Financieel zeker, maar hoe ‘succesvol’ en ‘goed’ zijn de Jeff en den Elon vanuit andere maatschappelijke oogpunten? Denken we maar aan de soms bedenkelijke impact die Facebook heeft op vele levens, de werkomstandigheden bij Amazon … Goed’ leiderschap gaat volgens ons dan ook verder dan het genereren van duizelingwekkende-OMG-kwartaalcijfers maar heeft dus ook oog voor de maatschappelijke impact van de organisatie.

Duurzaam op alle vlakken

Betekenisvol, duurzaam ondernemen dus; meerwaarde creëren naast omzet en winst. Yvon Chouinard bijvoorbeeld, stichter van het outdoormerk Patagonia, schenkt zijn bedrijf zowaar weg aan het goede doel. In de nieuwe structuur zal het geld dat niet geïnvesteerd wordt in het runnen van het bedrijf zelf, naar een organisatie gaan die milieu en klimaatprojecten ondersteunt1. Ook voor hun eigen werknemers hebben ze oog. Zo wordt er kinderopvang voorzien in hun eigen gebouwen en nanny’s op zakenreizen. En het loont, werkende moeders verlaten het bedrijf zelden of nooit2. Of denken we aan Tony Chocolonely! Vertrokken vanuit de gedachte dat er geen slaafvrije chocolade bestaat, stampte Teun van de Keuken een eigen chocolademerk uit de grond. Zijn missie; 100% slaafvrije chocolade. Niet elke leider hoeft uiteraard een super-Teun of mega-Yvon te zijn. Niet alle leiders hoeven pur sang wereldverbeteraars te zijn. Maar misschien is het wel tijd om na te gaan welke invulling wij, als burgers van een “maatschappelijke organisatie”, willen geven aan het begrip ‘goed’ leiderschap. En naar welk type leiders, en -ruimer- organisaties, wij als burgers van een maatschappij opkijken. Of nog anders gezegd, welk type leiders wij als burgers willen volgen. Onze impact daarin is misschien wel groter dan we zelf denken.  Want een leider zonder volgers is immers geen leider maar wel een wandelaar! Dus wie wil jij volgen?  

Ondergaan dat ligt echt niet in onze natuur dus in onze volgende blog bespreken we graag hoe we dit alles meer zelf kunnen sturen. Ben je een ondernemer en wil je graag zelf  stappen zetten naar duurzaam en authentiek leiderschap? Ik brainstorm graag mee en daar hoef je niet voor te betalen!


1 Bron Steenrijke eigenaar van outdoormerk Patagonia geeft zijn bedrijf weg “aan de planeet aarde” | VRT NWS: nieuws

2 Patagonia: als duurzaamheid in je DNA zit | MVO Vlaanderen

 

Bron afbeelding: Afbeelding van Adithya Rajeev via Pixabay 

Nu boeken?
www.legima.be/inschrijven
of meer info vragen:
www.legima.be/contact