De 10 meest gemaakte fouten bij het blokken én wat wél te doen


In januari wordt gebloktI Studenten moeten de leerstof in hun hoofd krijgen voor de examens. De meest gehoorde vraag aan onze Legima-coaches: Hoe doe je dat dan? Hoe studeer je? Hoe herhaal je? 

Dit handige lijstje met do's en don't s is speciaal  voor jullie.

FOUT 1

Alinea per alinea studeren tot in detail.

ONS ADVIES
Bekijk aandachtig de inhoudstafel en en kies het deel dat je die dag wil studeren bv. les 1 of hfst 3. Hou rekening met het aantal pagina's of de moeilijkheidsgraad. Door een groter stuk te studeren, krijg je meer zicht op het geheel en zal je jezelf minder verliezen in details. 

FOUT 2

Alle leerstof één keer perfect instuderen.

ONS ADVIES
Een veel duurzamere en succesvollere techniek: herhalen!  
Herhalen zorgt ervoor dat leerstof naar jouw lange termijn geheugen gaat door meer verbanden te leggen. Door betere inprenting en meer inzicht vergt het steeds minder tijd. 
Wacht niet tot mei om er aan te beginnen! Hoe doe je het? Nalezen en herhalen

  • Nalezen en terug doornemen van de cursus. Niet alles. Let op je aangebrachte structuur je opmerkingen, voorbeelden, toepassingen, ... om actief begrijpen en te verwerken
  • Nalezen van de slides, de inhoudstafel waar je zelf mee aan de slag gegaan bent.
  • Zijn er vroegere examenvragen ter beschikking? Kan je ze oplossen?
  • Niet nodig om telkens de volledige cursus te herhalen.
  • Er zijn 2 stappen in het herhalen: Nalezen en Navertellen Controleren
  • Per herhaling verminder je wat je naleest. De eerste keer leer je adhv cursus, dan enkel slides, dan enkel inhoudstafel en finaal bijvoorbeeld zonder inhoudstafel. Zoek hierbij je eigen weg. Experimenteer wat werkt voor jou.

FOUT 3

In de tijd voor het examen enkel nog je samenvatting bekijken.  

ONS ADVIES
Bij het herhalen navertellen en controleren.
Geef de hoofdideeën weer, leg ook de verbanden uit. Tracht op basis van de inhoudstafel alles te vertellen. Geef voorbeelden en toepassingen. 

FOUT 4

Volledige zinnen van buiten leren 

ONS ADVIES
Naast de titels en structuur van de inhoudstafel en jouw zelfgemaakte structuur zijn de kernwoorden/kapstokwoorden waarmee je  je verhaal vertelt.
Om een gestructureerd antwoord te kunnen geven op het examen moet je de leerstof ook op gestructureerde wijze onthouden!

FOUT 5

Niet goed begrijpen wat je blokt

ONS ADVIES
Herlees aandachtig en vraag uitleg waar nodig!

FOUT 6

Alleen de theorie studeren.

ONS ADVIES
Bekijk voorbeelden uit de les, vraag aan vrienden of proffen , "dokter Google" kan ook helpen(check wel of het juist is). Bedenk mogelijke examenvragen.
Elke professor verwacht dat je de leerstof ook concreet kan toepassen. Het toont aan dat je de  leerstof actief hebt verwerkt.

FOUT 7

Praktische oefeningen niet meer bekijken.

ONS ADVIES
Zie fout 6.

FOUT 8

Geen plan maken van de leerstof.

ONS ADVIES
Gebruik hierbij de inhoudstafel als basis voor je persoonlijke structuur vd cursus. Voeg eigen kernwoorden en opmerkingen toe.

FOUT 9

Te weinig aandacht voor de inhoudstafel.

ONS ADVIES
Zie fout 4 en 8.

FOUT 10

De studeermethode van je vriend(in) gebruiken

ONS ADVIES
Elke mens is uniek. Dat is de basis insteek (bij Legima). Tips en feedback vragen zijn fantastisch. Vergeet nooit dat er maar 1 Emma of Olivier is zoals jij bent! Werk met de tips die werken voor jou. De studenten die studiemethode volgen bij Legima leren zichzelf beter kennen via een KernTalentenanalyse en op die manier kunnen zij voor zichzelf en met hun coach aan de slag met gepersonaliseerde tips die werken voor hen.

 

Heb je nog ergens hulp bij nodig? Laat het ons weten.

Nu boeken?
www.legima.be/inschrijven
Online tips en tools bestellen?
www.legima.be/shop
of meer info vragen:
www.legima.be/contact